Rollenkettingen meenemers

Rollenkettingen meenemers

Wij leveren voor ieder type rollenkettingen ook meenemers in iedere gewenste bouwvorm en zelfs geheel naar klantspecificatie. In onze montage/assemblage ruimte worden standaard kettingen met meenemers gemonteerd.

Verschillende types meenemers

Meenemers voor de rollenketting worden ook wel lippen genoemd. De hieronder genoemde voorbeelden komen het meest voor. In overleg maken wij ook klant specifieke meenemers, geheel naar uw wens.

 • Type A1 Haaksomgezette meenemer lip eenzijdig 1 gat/smalle uitvoering
 • Type K1 Haaksomgezette meenemer lip tweezijdig 1 gat/smalle uitvoering
 • Type WA1 Haaksomgezette meenemer lip eenzijdig 1 gat/brede uitvoering
 • Type WA2 Haaksomgezette meenemer lip eenzijdig 2 gaten/brede uitvoering
 • Type WK1 Haaksomgezette meenemer lip tweezijdig 1 gat/brede uitvoering
 • Type WK2 Haaksomgezette meenemer lip tweezijdig 2 gaten/brede uitvoering

 • Type SA1 Rechtopstaande meenemer lip eenzijdig 1 gat/smalle uitvoering
 • Type SK1 Rechtopstaande meenemer lip tweezijdig 1 gat/smalle uitvoering
 • Type WSA1 Rechtopstaande meenemer lip eenzijdig 1 gat/brede uitvoering
 • Type WSA2 Rechtopstaande meenemer lip eenzijdig 2 gaten/brede uitvoering
 • Type WSK1 Rechtopstaande meenemer lip tweezijdig 1 gat/brede uitvoering
 • Type WSK2 Rechtopstaande meenemer lip tweezijdig 2 gaten/brede uitvoering

Uiteraard kan KTN de meenemers in iedere gewenste bouwvorm samenstellen en zelfs rollenkettingen meenemers leveren geheel volgens klantspecificatie.

Tevens beschikt KTN over een 3-D kunststof printer om complexe en uiteenlopende vormen voor meenemers te produceren. Deze worden in overleg met de klant ontworpen, geprint en geassembleerd in de ketting.

Materiaal

Meenemers van een rollenketting worden meestal gemaakt uit hetzelfde materiaal als de zijplaten van deze ketting. We kunnen hier ook in afwijken wanneer de toepassing dit vraagt.

In veel toepassingen komen krachten op de meenemers met als gevolg dat deze verbuigen of zelfs scheuren. Wanneer dit het geval is, kunnen we kiezen voor het verzwaren van de meenemer of voor een hoogwaardiger materiaal met een hogere sterkte.

Alle rollenkettingen uit staal, staal gecoat of RVS zijn uitvoerbaar met meenemers.

Opbouw van rollenkettingen met meenemers

Voor zowel de enkele- als de dubbele steek kettingen levert KTN meenemers. De opbouw van de ketting is in beide gevallen gelijk en bestaan uit de volgende basisonderdelen:

 • Zijplaten (schakelplaten) – deze vangen de trekbelastingen en schokbelastingen op. Het materiaal moet een hoge treksterkte hebben. In het bijzonder wanneer er hoge krachten op de meenemers komen te staan.
 • Meenemers – deze vangt de trekbelastingen en schokbelastingen op. Het materiaal moet een hoge treksterkte hebben. In het bijzonder wanneer er hoge krachten op de meenemers komen te staan
 • Bus – moet bestand zijn tegen schokbelasting. Omdat deze in combinatie met de pen om het kettingwiel scharniert moet deze een hoge slijtvastheid hebben.
 • Pen – moet bestand zijn tegen buigkrachten en schuifspanning. Omdat deze samen met de bus om het kettingwiel scharniert moet deze een hoge slijtvastheid hebben.

Enkele steek kettingen met meenemers zijn geschikt voor transportdoeleinden. Door de kleine steekmaten zijn rollenkettingen in het bijzonder geschikt voor kleine transportafstanden in combinatie met kleinere kettingwielen. De kettingen worden veel toegepast voor het transport van lichte goederen.

Dubbele steek (langesteek) kettingen met meenemers zijn geschikt voor langere transportafstanden. De dubbele steekmaat heeft als voordeel dat de slijtage ten opzichte van een enkele steek gehalveerd is omdat je minder onderdelen per strekkende meter ketting hebt.

Toepassing van rollenkettingen met meenemers:

Enkele voorbeelden van rollenkettingen met meenemers.

Benieuwd aan welke industrieën Kettingtechniek haar producten levert? Bekijk gerust onze branche pagina.

Aanverwante producten

Verdere informatie

Kettingtechniek kan in eigen huis meenemers assembleren in nagenoeg iedere kettinguitvoering. Vraag onze technische vakmensen eens naar de mogelijkheden.

Mocht u een specifiek probleem hebben en het antwoord niet op de website kunnen vinden, neemt u dan gerust contact met ons op.